Tillbaka  
På bockbrännarstråt i norrort!
2004-12-23
På bockbrännarstråt i norrort
eller
Sju vågade livet
eller kort och gott:
Gävlar!

STPB’s vänförening i norr, pinheads.se, arrangerade för andra året sin stortävling Gävle Öppna, det Jävla öppna. Helt enligt vad namnet antyder är tävlingen öppen för alla, även om kval- och seedningsreglerna favoriserade de lokala förmågorna.

Representationen av icke-gävleiter uppgick till totalt åtta tävlande: Uppsalas hopp LDK samt våra hufvudstadshjältar MCR, Svante, APB, Trazan, Fredrik L, Gibbon och GGG.

Strax före svinottan lämnade två ekipage lugna hemstaden för utflykt norröver. APB drog nitlotten och fick MCR i lasten, vilket föranledde en tidigare starttid – hr Runsten åker inte nykter i bilar om han inte med lätthet kan kliva av i farten utan att slå sig. Silverpilen (a.k.a 3G-mobilen) fick sovmorgon till 08.20 då de nyvakna gossarna Trazan och Svante hämtades upp i de vinterkyssta trakterna kring Sundbyberg, allt för att göra resan mot Jävle till en julefröjd.

Dubbdäck på, nödraketer laddade, norrländsk parlör nedpackad – allt var förberett för ett segertåg i vildmarken för att ta tillbaka lite av den stolthet som gävleborna naggat på så ofta vid tidigare tillfällen. (Den norrländska parlören är ganska lätt: ssjyuph! (uttalas under inandning) kan betyda precis vad som helst.)
En resa i ungefär hundraåttionittiarton mil i bil, efter vilda diskussioner vem som har den mest säregna spelstilen, vem som spelar vackrast och som kan sätta 3 stycken laka rockar, eller vad Svante egentligen menade; 3 stycken raka lockar, allt för att locka fram en multiboll. Tänk vad orden snubblar på tungan efter man kommit över dalälven, måste vara luften. Vi skymtar Gävle!


Glada och förväntansfulla inför dagens bockbränning anlände vi Amusement Center någon halvtimme innan tävlingen skulle börja, för att hinna köra nåt träningsvarv och injicera lite koffein. Dagens strålande julstjärna Helena genomförde en lottning där gävlebor ställdes mot gäster i tvåmannagrupper som spelade fem dueller var. Ett undantag fanns och alla tyckte synd om gävlegossen som fick APB och LDK i sin grupp. Alla tagna extrabollar tiltades bort brutalt, vi tackom nu så gärna.

Line-up i tävlingen:
Demolition Man – ganska elakt med 100%-ig ”halv ramp=sdtm” till vänster och 50%-ig dito till höger samt en 192% TILT från helvetet.
Simpsons Pinball Party – i fint skick och enligt Trazan ett underbart spel, vilket resulterade i 3 personliga highscore som sattes av Apan själv.
Attack from Mars – ett långsamt ex i bra skick.
No Good Gofers – tja, vad ska man säga? Så bra ett spel som handlar om jordekorrar kan bli? Borde grävas ner, men vi valde att stänga av detta under pågående tävling pga allvarligt fel som MCR skulle sagt (och faktiskt sade. RED:s anm.)
Elvis – studsigt (oj!), långsamt (nähä?) och med glapp övre högerflipper (wow!)
Medieval Madness – i bra skick med snäll retur från slottet.
Dessutom stod ett Roller Coaster Tycoon (”based on the best-selling PC game” – vad är det för jävla slogan, jag blir lika irriterad varje gång) som kvalspel för dubbeltävlingen.

Resultatet i förspelet (© FEZ) var en triumf för gästerna! Endast Gibbon och LDK missade kvartsfinalspelet. Gibbon fick tjejdäng av duktiga och flitiga Lisa och APB spelade inspirerat mot LDK och tidigare nämnde gävel. De åtta gruppsegrarna fick sällskap av Gävles sju bästa kvalare och regerande mästaren Reidar LEL Spetz. Fyra kvartsfinaler spelades, fem spel i varje, poäng enligt 4-2-1-0 och NGG utgick pga sin allmänna värdelöshet.

I kvartsfinalerna visade Gävle att man behärskar andra sporter än bockbränning och Jesus-sång på stortorget. De sex kvarvarande stockholmarna reducerades till tre när GGG, Trazan och APB fick respass. GGG mäktade inte med Reidar och Jocke ACE Stork, Trazan tappade mot Helena och Stefan och APB. FEZ slog inte ut Helena, något han annars brukar göra (Gävle -03, SM -04). Den gruppen var den klart jämnaste också, sista AFM-matchen var avgörande för vem som skulle ta andraplatsen. Fredrik vann sin grupp stort medan Svante och MCR mest konkurrerade med varandra om förstaplatsen. MCR vann den gruppen, bl.a efter att Svante chokade och inte fick ihop de 1,8M han behövde på sista MM-kulan.
MCR tolkar detta såhär på sitt egna lilla sätt;
” Jag hade slutat på 70,8M. Svante haver 69M inför sista kulan. Han kavlar upp ärmarna, spottar uti nävarna och börjar jobba... och landar på 70,3M. En förkrossande och rättvis seger”.

Semifinalerna sattes ihop efter nåt system till två fyrmannagrupper och avgjordes i tre omgångar. Pga tidsbrist fick den tredje omgången spelas på finalarenan – ett Twilight Zone på haket Nivå. Fredrik fortsatte att spela stabilt, medan både Mats och Svante var tvungna att förlita sig på mirakel i sista omgången för att gå vidare. Några såna inträffade inte. Inte i Gävle. Aldrig.

Det mest mirakulösa och kristna som hände denna afton var att de duktiga gossarna SVE och MCR plockade hem vinsten i parflipper.

I finalen spelade Reidar som i trans på det mycket välskötta (men ibland aningens lättiltade) TZ. Fredrik höll dock vår stockholmsfana högt och sladdade in på en snygg andraplats. Trea och fyra kom FEZ resp. Helena.

Noterat i Jävle:
På övervåningen på Nivå spelade man (efter en hottad ”Ice, ice, baby”) Fågeldansen! I en trance-eurodisco-version!
Bocken brann inte en enda gång under hela tiden vi var där. Detta måste ses som ett fiasko.

Andraspelet på Nivå var ett Champion Pub som slocknade helt som en del i jackpotfirandet. På detta spelades bäst-på-två-minuter-tävlingen, FEZ vann, följt av SVE.

När vi vid midnatt styr GGG automobilen hemåt i midvinternatten, med Mats ihopkrupen i fosterställning i baksätet och reflekterar över vår Jävle-utflykt så lovar vi varandra ridderligt att vi ska återvända till denna fina lilla stad i höjd med polcirkeln. För Jävle, det är en förbaskat trevlig liten ort och alla de snälla personer som vi inte fick lyckan att slå ut i tävlingen, kommer vi slå i nästa möte.
Nångång ska det vara dags för en Stockholmare att knycka hem en pokal ifrån norr, eller en Jävle-bo att taga hem ett förstapris ifrån hufvudstaden. Vem bryter trenden först?
/Trazan&GGG


Tillbaka
Bilder
Jodå, även norr om Dalälven finner vi dessa hemska flipperimaskiner.
Och den svarta rösten faller på ALLA i Stpb, medans Jävle får Robinssonpris..
GGG, Per och Mats klurar ut hur man EGENTLIGEN fjuttar på den där bocken bäst
eller om det var strategisnack "sikta på det som blinkar..."
Den enda som åkte på tjejdäng i första rundan var Gibbon...(Trazan slapp!)
Och mitt på torget i det okristligt kyliga Jävle hittar vi värmande Jesus-sång.
Underbart.
"Den står så till att ingen kan skadas. Men det är klart, lägger man sig och sover under bocken kan allt hända. Som tur är var det 10 minusgrader i natt så ingen var dum nog att lägga sig under den, säger Tony Härdin"
Så vackert, så fint dekorerat. Vi fick alla tårar i ögonen.
Titta, SVE o MCR leder...duuuuktigt.
Vem är Peter som har Highscore på "Strip-Poker"? Förslag lämnas i Flippersnacket!
"Ok, om jag lägger ner den här i din väska Trazan, så sticker vi sen? Är du beredd att
spurta iväg?"
Gävles hopp (FEZ&ACE) i Parfinalen, spännande som tusan.
Smilfinkarna Svante och Mats var väl värda att vinna i ett ruskigt spännande drama.
Genomduktiga och ultratrevlige Reidar som lyckades vinna hela rasket och var värdig
pokalen...om den inte ligger kvar i väskan...